Eljött a tavasz, túl vagyunk az ünnepeken, kezdődhet a nagytakarítás! A jelenlegi helyzetben ez egy tökéletes otthoni program is lehet, több időnk van rá, emellett sokkal jobban érezzük magunkat nap, mint nap a lakásban, ha tiszta és rendezett. Mielőtt nekilátsz, jobb, ha előtte csinálsz egy nagy szelektálást a lakás különböző részein.

Kezdjük a konyhával, mivel annak a rendbetétele különösen sok időt igényel! A hűtőszekrény tisztítása fontos, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen szagokat. Ennek érdekében évente legalább kétszer végezzünk teljes takarítást, havonta pedig egy általános tisztítást. A fagyasztót érdemes évente leolvasztani, mivel ha nagyon bejegesedik, sokkal több áramot fogyaszt. A karbantartás nélkülözhetetlen, akár újabb, vagy régebbi típusú hűtőnk van. Ha jó időben végzed el a műveletet, hamarabb kiolvad a hűtőd, viszont ilyenkor gondoskodj a mélyhűtött termékekről, tedd őket addig jégakkukkal kibélelt hűtőtáskába! A hűtőt csak akkor érdemes újraindítani, ha már teljesen száraz, ezért töröld át száraz textillel. Ha ezzel megvagyunk, próbáljunk meg valami rendszert követve visszapakolni! Alaposan nézzük át a szavatossági időket! Korábban készítettünk is egy részletes videót, hogy mire figyelj oda a nyers húsok esetében. Fontos az eltarthatóság szempontjából az is, hogy a terméknek milyen a csomagolása, illetve mennyi a visszamaradt szavatossági ideje. A közelgő lejáratú termékeket próbáljuk meg minél hamarabb elkészíteni, akár külön polcra is rendezhetjük őket.

Ezután nézzük át a konyhai eszközöket, edényeket, ezeknek is véges a használati idejük. Ha szükségesnek látjuk, selejtezzük le őket. Érdemes a vágódeszkákat is megvizsgálni, esetleg külön fiókba tenni, melyiket mire használjuk. A vágódeszkák helyes használatáról itt találsz egy útmutatót. Mivel online bármit meg tudunk rendelni, most tényleg nincs kifogás, miért is tartsd meg továbbra is a megolvadt nyelű tésztaszűrőt, a megkopott fakanalat, vagy a lepattogzott felületű serpenyőt, edényeket!

A konyha esetében nagy kihívás a kamra rendben tartása. Ahogy a hűtőben, itt is nézzük át az élelmiszereket! Fentről lefelé haladva pakoljunk ki mindent, nézzük át a különböző fűszereket, száraz készítményeket, ugyanis ezeknek is van lejárati idejük. A száraz hüvelyesek rendkívül sokáig eltarthatóak, ám itt is ügyeljünk a megfelelő tárolásra. Ha légmentesen lezárjuk, hosszú ideig felhasználhatóak lesznek. Használjunk elkülönítő kosarakat, polcokat, válogassuk szét a dolgokat különböző csoportok alapján. Válasszuk szét az élelmiszereket különböző logikák mentén, például felhasználásuk szerint (milyen receptbe illenek), vagy lejárat alapján, a szűk lejárati idővel rendelkező termékeket tegyük a sorok elejére, hogy ezeket használjuk fel a leghamarabb. Válasszuk szét a sütéshez-főzéshez tartozó kellékeket, például a húsokhoz használt fűszereket, és a süteményekhez tartozó alapanyagokat.

Célszerű, a befőtteknek, lekvároknak egy külön polcot elkülöníteni. A leglényegesebb dolog esetükben, hogy minél hűvösebb helyen tároljuk. A lekvárok sokáig elállnak, viszont ez függ a hőmérséklettől. A befőttes, lekváros üvegeket mindig alapos tisztítás után tegyük vissza a kamrába. Az üvegek aljára tegyünk papírtörlőt, ezáltal könnyebb lesz a polc tisztán tartása.

Ügyeljünk a zöldségek helyes tárolására is! A burgonya- és hagymaféléket tartsuk a kamrában Ha száraz és hűvös helyre rakjuk őket, hónapokig is képesek elállni. Fontos, hogy ne szatyorban tegyük el őket, hanem ládában, vagy valamilyen tárolóban, ami jól szellőzik. A különböző liszteket, cukrot érdemes zacskóba tenni felbontás után, hogy a rovarok ne férhessenek hozzájuk. A konzerveket, a felbontás után mindenképpen a hűtőben tároljuk, és lehetőleg pár napon belül fogyasszuk el!

Ahhoz, hogy áttekinthető és rendezett legyen a konyhánk, rendszerezni kell és fontos, hogy ne legyen túl zsúfolt. Ezzel is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást, hiszen rendezett, átlátható konyhában nem lapulhat meg a polc mélyén vagy a szekrény hátuljában olyan élelmiszer, aminek nem vettük észre, hogy régen lejárt a szavatossága. A konyha és a kamra kitakarítása időigényes, ezért előre tervezd meg, az adott napra mivel szeretnél végezni. Nem kell az egészet egyszerre megcsinálni, hagyj időt magadnak. Ha úgy érzed elfáradtál, folytasd másnap!