A húsok eltarthatósága a kiváló minőségen túl, a tárolás módja is nagy mértékben befolyásolja. A hűtőszekrényben való eltarthatóság mértéke, tárolási technikánként eltérő lehet, azonban arra mindig figyeljünk, hogy a hőmérséklet sose haladja meg az 5-6 °C-ot, hiszen ez sokat ronthat a hús állagán, minőségén.

A húspultból vásárolt termékek romlási ideje a leggyorsabb, hozzávetőlegesen 4-5 napon belül érdemes felhasználni őket. A megvásárolt és azonnal fel nem használt lédig termékeket, ajánljuk, hogy szeleteljétek fel, porciózzátok ki és fagyasszátok le, hisz ezzel a módszerrel akár egy évig is eltartható lesz majd hús. A védőgázas csomagolású hús vásárlásának előnye, hogy hosszabb ideig tárolhatók és a csomagolásukban akár le is tudjuk fagyasztani őket. A védőgázas csomagolásról készült videónkat itt találjátok. A darált húsok gyakran fordulnak meg a hűtőnkben, azonban érdemes tudni, hogy ezek csupán 2-3 napig tarthatók. Mélyhűtőben néhány hónap után kifakulnak, színüket vesztik, ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válnak.

Felvágottak, húskészítmények

Ha vákuum csomagolt felvágottat vásárolunk, bontatlan csomagban akár két hétig is eltartható a termék, természetesen ezt befolyásolja a szavatossági idő is. A felbontott vákuumcsomagolt termékeket 4-5 napnál tovább ne tároljuk. Amennyiben elszíneződik, megkeményedik, ne tálaljuk fel. Csakúgy, mint a húsokat, a felvágottakat is le lehet fagyasztani, viszont jóval kevesebb ideig állnak el. Két hónapnál tovább ne tároljuk a fagyasztó szekrényben. Amennyiben mégis a fagyasztás mellett döntünk, ajánlatos lassan kiolvasztani a fogyasztása előtt. Sajnos a felolvasztott felvágottak állaga már nem hasonlítható a friss készítményhez, emellett a minősége is változhat.

Füstölt áru

Ha nem rendelkezünk kamrával, és nem tudjuk szobahőmérsékleten tárolni a füstölt áruinkat, akkor a hűtő is megfelelő lehet. Ahogy a kamrában, úgy a hűtőben is érdemes szellőztetve tárolnunk őket. Ne tároljuk zacskóban a füstölt árut, mert könnyebben penészedésnek indulhat, érdmes inkább papírba csomagolni, így a csepegő zsírfoltoktól menthetjük meg a hűtőnk polcait. Hosszabb távon a füstölt árut is le lehet fagyasztani, viszont 2-3 hónapnál tovább nem ajánlatos őket abban az állapotban hagyni. A szalonna 10-12 napig áll el a hűtőszekrényben. Lefagyasztás esetén egy 1 hónap az ajánlott idő, amíg a minőségét megőrzi.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy, ha a nagy nyári melegben kinyitjuk a hűtőt, akkor a meleg levegő keveredik a hűtőszekrény hőmérsékletével, így a hőmérséklet 4-5 fokot is emelkedhet, ami csökkenti az eltarthatósági időt.