A védőgázos csomagolás népszerű napjainkban, ugyanis ez az eljárás megőrzi az élelmiszer minőségét, és a szavatossági időt is meghosszabbítja. Az eljárás lényege az, hogy a normál atmoszférát az adott élelmiszerfajtának megfelelő gázkeverékkel helyettesítik.

A levegő egy részét kiszívja a vákuum, a vákuumozást követően a csomagot gázkeverékkel töltik fel, ennek az összetétele 20% széndioxid, 80% nitrogén és 1 % maradék oxigén tartalom. Az oxigén segíti a hús élénk színének megtartását, emellett csökkenti az oxidálódást. A széndioxid gátolja egyes baktériumok és gombák fejlődését, a nitrogén pedig védi a terméket az oxidációtól. A védőgázos csomagolás fontos eleme a fólia, mely gátolja a párásodást. Vízgőz, gáz és fényzáró képessége van, ezért rengeteg előnye van, például a minőség megőrzési ideje hosszabb, mint a csomagolatlannak. Hozzáadott tartósítószermentes. A gáz védi a termék színét, és az íze megváltozását is. A frissesség látványát optikailag fokozza. A hústermékek omlósabbak lesznek, mivel a tárolási idő alatt az érlelési folyamat tovább folytatódik.

A rengeteg pozitív tényező mellett jó, ha tudod, mire figyelj oda, ha védőgázas csomagolt terméket veszel. Nagyon oda kell figyelni a vásárláskor, hogy a csomagolás ne legyen sérült, ugyanis ha a védőgáz helyébe levegő kerül, könnyen megromolhat a termék. Mindig nézzétek meg, hogy véletlenül sem törött-e a műanyag tálca, vagy nincs-e apró lyuk a zárófólián. A fólia feszessége is elárulja, hogy kiszökött-e a védőgáz, vagy sem.