Mit csinálunk?

 

Mohácson működik a régió egyik legnagyobb, és legmodernebb vágóhídja, ahol naponta akár 4.000 darab sertést is feldolgoznak. A végeredmény bármi lehet a tőkehústól a  szeletelt, tálcás tarján át a darálthúsig. Az itt dolgozó hentesek szentül hiszik, hogy a nagyüzem, jó üzem. Senki nem tud olyan egyforma vastagságú karaj szeleteket vágni, mint a gép, és ez sütéskor bizony előny. De azért ők is hentesek: fájó szívvel tekintenek a ki nem nyert papszeletre vagy medence húsra, vagy a nálunk nem létező vágási formákra, mint az olasz porchetta, vagy a hamburgi comb.

Mit tudnak a húsról ők? Erre voltunk kíváncsiak, amikor közös főzésre hívtuk őket. De vajon tudnak-e közösen főzni az ország különböző szegleteiből származó henteseink, akiknek mind megvan a véleményük az állat egyedül üdvözítő bontásáról, eltérő gasztronómiai hagyományokkal érkeznek a konyhába, és egyiküknek sem kell a szomszédba mennie egy kis ugratásért.

Erről szól ez a blog.